Stoofpeertjes zijn mijn ultieme kersttoetjes. Oké de meesten kennen het misschien als bijgerecht, maar bij ons in de familie is het een toetje. Lekker met een beetje yoghurt of kwark en een crumble voor de bite.
Stoofpeertjes met rode wijn & crumble
Ingrediënten voor 4 personen
Stoofpeertjes
- 8 stoofpeertjes (Gieser Wieldeman)
- 250 ml rode wijn of rodebessensap
- 200 ml water
- 6 el honing
- 4 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
Crumble
- 100 gr havermout
- 40 gr kokosolie
- 30 gr walnoten
- 2 el honing
- snufje zout
Bereidingswijze
Stoofpeertjes
- Zet een pan op het vuur en schenk hier de rode wijn in met het water en honing en laat het koken.
- Schil dan de peertjes en laat het steeltje zitten. Als je een stukje van de onderkant afhaalt, dan worden ze plat aan de onderkant waardoor ze rechtop blijven staan.
- Zet de peertjes dan in een pan en voeg dan de steranijs, kruidnagel en kaneelstokje toe.
- Laat de peren dan ongeveer 2 uur zachtjes garen..
Crumble - Meng in een kom de havermout, kokosolie, walnoten, honing en een snufje zout tot sticky crumble.
- Verdeel het over een ovenschaaltje en zet het in de oven voor 20-30 minuten op 200 graden.
Serveren - Haal de ovenschaal uit de oven en laat even afkoelen en serveer met een beetje kwark of vanille-ijs en een peertje.
Note: je kan het vocht ook laten koken tot een siroop of voeg er een beetje maïzena of aardappelzetmeel aan toe om het te binden.