Dat ik gek ben op bananenbrood is geen geheim meer. Je kan er zoveel kanten mee op en alles kan er in principe doorheen. Zo heb je altijd weer een andere variant. Heerlijk!
Inmiddels staan er twee andere varianten op mijn blog: een wat gezondere variant en een chocolade bananenbrood (aanrader!)
Een vegan bananenbrood had ik wel eens eerder gemaakt maar ik was nooit zo enthousiast want het was vaak net te droog of saai. Na vele recepten te hebben geprobeerd kan ik zeggen dat ik nu 1 heb gevonden waar ik wél enthousiast over ben (op de foto lijkt die wat donkerder haha). Die deel ik dan ook graag met jullie!

Vegan bananenbrood
Nodig: cakevorm 21×10 cm
Ingrediënten
- 4 rijpe bananen
- 4 dadels, ontpit
- 1 tl vanille-extract
- 80 ml havermelk
- 100 ml vloeibaar boter (plantaardig)
- 1 tl appelcider azijn
- 1tl bakingsoda
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl kaneel
- 1 tl zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de dadels in een bakje met heet water en doe ondertussen 3 bananen met de havermelk, vanille-extract en vloeibare boter in de blender en mix tot het glad is. Voeg dan de dadels toe en mix nog een keer goed.
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de kaneel en zout. Voeg het bananenmengsel toe, mix in een kommetje het appelciderazijn met de bakingsoda (het gaat dan een beetje schuimen) voeg dit ook toe aan de kom. Meng alles goed door elkaar.
- Vet een cakevorm in of bekleed met bakpapier en verdeel het beslag over de cakevorm. Snijd de laatste banaan door de lengte en en leg met de bolle kant naar beneden op het beslag en druk iets aan.
- Bak de cake in ongeveer 45 tot 50 minuten. Test of de cake klaar is met een satéprikker, komt deze er schoon en droog uit dan is de cake klaar.
Variatietips
- voeg 80 gr blauwe bessen toe
- voeg 65 gr gehakte noten (bijvoorbeeld pecannoten, walnoten) toe en inplaats van een banaan bovenop kan je deze ook weglaten en dit vervangen met extra noten
- voeg 80 gr gehakte chocolade