Photography by Angelina Catharina

Met de boot naar Noorwegen

Sinds april dit jaar gaat er een boot van Eemshaven (Groningen) direct naar Kristiansand in Noorwegen. De Eemshaven ligt maar een half uurtje van mij vandaan, ik kan in mijn woonplaats op de trein stappen en bij de Eemshaven eruit. Ideaal!

Holland Norway Line – van de Eemshaven naar Kristiansand

Op 7 mei was het dan zover, we vertrokken om 15:00 uur vanuit de haven. Niet alle hutten waren gereed dus op het dek kon je wachten tot er omgeroepen werd. Op de boot zelf kun je je zeker vermaken. Er is een supermarkt met de simpele dingen (niet heel goedkoop), er is een restaurant (aan te raden om van tevoren bij te boeken), een lopend buffet voor ongeveer €40 per persoon (voor avondeten maar ook voor het ontbijt, prijs van het ontbijt weet ik niet), een pub waar je gezellig mee kan doen met een muziekquiz onder het genot van een drankje.

Bij de ‘Coffee to go’ haalde ik in de ochtend een ontbijtje (croissantje, lekkere broodjes en goede koffie!) en tussendoor een koffie. In een grote zaal waar ook een klein gedeelte casino zit, wordt in de avond van 19:00 tot 20:00 uur voor de kleintjes muziek gedraaid, daarna treedt de huisband op tot ongeveer 21:00 uur en dan komt nog één van de crew (die eerder ook te vinden is in de pub), om tribute tot bijvoorbeeld een zanger of specifieke genre, zingen.

Photography by Angelina Catharina

Langs de kust van Søgne

Genoeg vertier, zeker als het de eerste keer is en als je goed kan slapen is de reis zo voorbij. De volgende ochtend om 9:00 uur sta je in de haven van Kristiansand. De aankomst was alleen al geweldig, het zicht op het land is zo mooi. Vandaar uit reden wij verder naar Søgne waar vele Noren hun vakantie/zomerhuisje hebben staan. Bij elke bocht, elke heuvel of elke tunnel waar je doorheen gaat, daar wil je het liefst even stoppen omdat het zo mooi is.

Het huisje stond op een supermooi plekje, direct aan het water (daarom gelijk even wezen suppen), precies zoals je het verwacht in Noorwegen. Het huisje zelf was wat verouderd maar de eigenaar vertelde dat het binnen nu en 2 jaar helemaal opgeknapt gaat worden.

Wandelen naar Preikestolen

Uiteraard gingen we ook richten de Preikestolen. Ook wel ‘De Preekstoel’ ligt 604 meter boven de Lysefjord. Dit is één van de bekendste wandelroutes van Noorwegen. Er gingen 2 bussen vol al voor ons naar boven haha.

De wandeling is acht kilometer (verwacht dus zeker een wandeling van 4 uur, totaal heen en terug). Het is een gematigd zware klim met een afwisseling van steile delen, rotsen waar je overheen moet (en die liggen echt niet netjes in een mooi pad haha), houten paden en weer flinke stukken naar boven over rotsen en misschien nog zelfs wat sneeuw.

Het is een ruig terrein houdt daar zeker rekening mee. Zorg dat je goed uitgerust bent, voldoende drinken meeneemt en het liefst ook wat te eten. Ga niet zoals ik op een warme dag, vol in de zon, na 2 nachten amper te hebben geslapen haha.. ik heb het dan ook niet gered. Ik moest nog 500 meter, maar die 500 meter waren misschien wel het pittigste qua terrein. Maar mijn uitzicht was er zeker niet minder om!

Door de straten van Kristiansand

Uiteraard gingen we ook een dagje naar Kristiansand. Hier heb je leuke (interieur)winkels waaronder Hansen & Co en Upstairs. Deze laatste deed mij heel erg denken aan Søstrene Grene. Bij Mercado aten we pizza die er supergoed uitzag, de smaak mwoah. 😉
Bij Fiskebrygga is echt een toeristische bestemming geworden. Vroeger was het een visaanvoer en nu zijn er restaurants te vinden en kun je ook vele soorten vis kopen om mee te nemen. Vanuit hier loop je ook naar het eiland Odderøya waar je een leuk rondje kan lopen langs de Vestre batteri Bunker (vooral heel beklad), de Peisestuen wat een leuke speelplaats is voor kinderen, veel mooie panoramaview plekken en de Odderøya lighthouse (deze zie je ook als je aankomt in de haven met de boot).

De watervallen bij Kvåsfossen

Bij Kvåsfossen gingen we een waterval bezoeken. Eén van de vele watervallen die je in Noorwegen kan vinden, deze lag op ongeveer een uurtje van Søgne. Bij Kvåsfossen heb je naast de indrukwekkende waterval ook Nasjonalt Villaksecenter Kvåsfossen waar je meer te weten komt over de zalm, rotstekeningen met hoe de voorourders wilde zalm ving en vistrap waar de zalm bij omhoog springt. Natuurlijk was deze dicht toen wij er waren haha.

Wij gingen daarom verder lopen en deden de Nesekniben route. Een leuke gemiddelde hike, over gelukkig goed pad. Elke keer als je weer naar boven loopt word je verrast met nog een stukje van de waterval. Dit was echt een leuke wandeling. Stevige schoenen en water is altijd aan te raden. Het is ongeveer 4 km heen en terug met een hoogtemeter van 303 meter. Aan het einde tref je een prachtig panorama uitzicht met de Noorse vlag en een houten bankje waar je heerlijk kan liggen en uitrusten.

Arendal de inspiratie voor Disneyfilm Frozen

Arendal is een kuststad met een mooi oud centrum. Het oude gedeelte Tyholmen, langs de haven Pollen. Vele houten vakwerkhuizen in allerlei kleuren. Ook hier zijn leuke winkels en restaurants te vinden. Rondom Arendal zijn er ook genoeg activiteiten zoals musea, zwemmen, kayakken of je kan de ferry pakken het eiland Merdø.
En natuurlijk leent Noorwegen zich geweldig om te gaan suppen of met een bootje te varen. Het water is op sommige plekken zo helder, echt prachtig. Helaas staat er wel vaak veel wind wat het suppen natuurlijk behoorlijk pittig maakt maar het is wel echt geweldig om zo rondom de vele eilandjes te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk: