Denemarken 2022: Hejlsminde, Ribe, Haderslev, Kolding, Christiansfeld - Angelina Catharina

Denemarken 2022: Hejlsminde, Ribe, Haderslev, Kolding, Christiansfeld

Dit jaar was het eindelijk weer zover. Ik ging weer naar mijn geliefde land Denemarken. πŸ‡©πŸ‡° Voor het eerst met Max en wat was het een feest en genieten. Van leuke plekken bezoeken zoals Ribe vikingecenter tot heerlijke dagen aan het strand waar ik onder andere ging suppen met Max. Ik heb een kleine selectie (toch nog +31) uit Γ‘lle foto’s gemaakt met leuke tips voor als je ook deze richting een keer op gaat. Aanrader voor jong en oud!

800m2 aan tuin en suppen met Max

We hadden een prachtig huis via Novasol uitgezocht met ruim 800m2 aan tuin die helaas niet was omheind. Maar voor Max had ik een lijn van 10 meter dus hij zat in het midden vast en kon zo alle kanten op en zelfs op de veranda. Ideaal! Vanaf het huisje was het ongeveer 800 meter lopen naar het water, maar was best een stukje lopen achteraf omdat je er een beetje omheen moet en met een sup in combinatie met warmere temperaturen en wind was dat best pittig haha.

Voor het eerst op de sup met Max was een succes. Het was in het begin wat onwennig en helaas waaide het wel waardoor er wat meer golven waren, maar rustig aan en Max vond het steeds leuker worden dus zeker voor herhaling vatbaar.

Wandelend door het bos en prachtige velden

Naast het strand kon je ook zo richting het bos “VargΓ₯rde Skov” lopen (honden mogen hier overigens niet los). Ontzettend leuk, je loopt hier het bos in met verschillende hoogtes (niets extreems) en aan de linkerkant zie je de zee. Je kan hier in ieder geval vele rondjes in maken. πŸ˜‰

We zaten dicht bij Hejls wat dan ook prima lopend te doen was. Overal zie je prachtige witte kerkjes zo ook in Hejls “Hejls Kirke”. We kwamen ook langs “Stalden” een leuk tweedehands/lifestyle winkeltje. De eigenaren waren ook erg aardig en bleken regelmatig in Nederland te zijn, maar een paar dorpen bij ons vandaan. Bij Hejls Pizza gingen we pizza’s halen (goh! ;’)). Het oogt aan de buitenkant niks, maar de pizza’s zijn heerlijk Γ©n niet duur.

Kolding, Himmelbjerget, Skamlingsbanken en Ribe Vikingecenter

We gingen ook een dagje naar Kolding waar ook vele kleurrijke huisjes te vinden waren en al helemaal klaar voor de Tour de France dit dit jaar in Kopenhagen begon.

Met de boot vanaf Silkeborg gingen we naar Himmelbjerget, de hoogste ‘berg’ van 147 meter. Eerst anderhalf uur op de boot waar tussentijds leuke dingen over de omgeving werden verteld, honden mogen mee en de tocht naar de berg was erg leuk.

Ook een leuke wandeling is richting de Skamlingsbanken. Hier heb je verschillende routes die je kan lopen. Bij het bezoekerscentrum vind je meer informatie over de geschiedenis en tijdens de wandeling verschillende gedenkmonumenten. Ook vind je er zeldzame plantensoorten, insecten en uiteraard een prachtig omgeving.

Ribe Vikingecenter is ook echt een aanrader. Overal mogen trouwens honden mee waar we zijn geweest zo ook hier. Je loopt er rond alsof je echt door een klein dorp loopt, mensen die aan het werk en gekleed zijn zoals toen. Ontzettend leuk om te zijn geweest. Zie hieronder nog meer foto’s.

Haderslev en Christiansfeld

Twee leuke kleine plaatjes in de buurt en ook zeker de moeite waard: Christiansfeld (collage hieronder links) en Haderslev (collage hieronder rechts).

Christiansfeld is iets kleiner, maar leuke winkels zijn sowieso Martensen’s Boghandel en vooral Det gamle Apothek. Bij de laatste vind je een leuk lifestylewinkeltje maar ook een cafeetje waar je zowel binnen maar vanaf het voorjaar tot de herfst ook in de mooie tuin kan plaats nemen.

Haderslev is iets groter en daar moest ik natuurlijk ook even langs SΓΈstrene Grene (mijn favoriet!). Gezellige winkelstraatjes met kleurrijke huisjes, een prachtige kerk ‘Haderslev Domsogn’ waar Max nog op de foto werd gezet door een Italiaanse toerist haha. En ‘Haderslev Dampark’ is perfect een gezellige picknick. Leuke plekjes om te zitten zijn Cafe Kridt, SkΓΈtts Kaffebar en er was nog een leuk plekje waar ik de naam helaas niet meer van weet maar we ze heerlijke Chai latte hadden. πŸ˜‰ Die zit aan de Storegade naast een steegje maar ook via Google maps niet te vinden helaas.